Niels Dalgaard

Et blik på Science Fiction Cirklens bogbord afslører at det er det samme navn der står bag en hel del af titlerne, enten som forfatter, som redaktør, eller som oversætter. Niels Dalgaard er én af dansk fandoms Grand Old Men, han har været med siden 1970erne, og han har holdt sig endog meget aktiv i alle årene. Især mht . at udgive fanzines, skrive faglige artikler om genren, oversætte og redigere en lang række bøger – det er ikke noget under at han blev æret som Fan Guest of Honor ved både Eurocon 2007 i København, og igen ved Swecon (Den svenske national kongres i 2012).

Niels Dalgaard har bl.a. nedskrevet de danske science fiction fans historie i Fanmarkshistorien (SFC 1999), og den internationale science fictions historie i Fra Platon til cyberpunk : science fiction-litteraturens historie (2004). Fagligt er Niels Dalgaard ph.d. i nordisk litteratur – med fokus på science fiction. Han er den mangeårige redaktør af fagtidsskriftet Proxima, et af kun en håndfuld fagtidsskrifter på planeten om vores genre.

I forbindelse med Fantasticon 2018 har han udvalgt en række klassiske steampunknoveller (af Blaylock, Brown, Di Filippo, Nye, Valentine, Doctorow, Morrow, Tidhar & Lovegrove), oversat dem til dansk, skrevet en introduktion til steampunk, og samlet det hele i bogen Damphammeren – En steampunk antologi (SFC 2018) som udkommer på Fantasticon 2018.

Vi vil tale med ham om lørdagen om udvalget af historier, om steampunk set fra en litterats synspunkt, og om det at insistere på at vi kan læse international science fiction på vort eget sprog.