Fantasticon 2004
Fantasticon 2004 
Fantasticon
Fantastik festival med science fiction, fantasy, horror, etc...

Fantasticon 2004 fandt sted Lørdag 7 - søndag 8 februar, kl 10-19.
Fantastik-festivalen blev afholdt på Valby Medborgerhus ved Toftegårdsplads

Plakat (A3) og Folder (A4) og Pressemeddelelse og Program

Fantasticon 2004
Con-tekst af Tommy Silverros


FANTASTICON 2004

Dag 1: Det var ikke en mørk og stormfuld nat, men en lys og smuk dag, da jeg forlod mit hjem i Malmø og påbegyndte rejsen mod den danske hovedstad og videre til Valby.Rejsen tog utroligt nok mindre end en time. Imponerende gode forbindelser. Det flotte banner sås langt væk, og man var ikke i tvivl om hvor Fantasticon fandt sted. Jeg gik ind i den imponerende bygning som kaldes for Valby Medborgerhus og bevægede mig op til tredje sal, hvor jeg umiddelbart befandt mig i et virvar af febrilsk aktivitet. Borde og stole som blev sat frem, skilte og plakater som blev hængt op, et permanent konferencecenter som virkede godt fyldt op af foldere om Fantastik og indbydelser til arrangementer rundt om i verden.

Ankomst Forberedelse

Hurtigt konstaterede undertegnede, at så godt som hele bestyrelsen var i vigør og klokken var præcis ni om morgenen. Hvad har vi medlemmer gjort for at fortjene en sådan eminent bestyrelse?

Forberedelse Forberedelse

Det blev budt på rundstykker, basser, kaffe og te. Siden begyndte panel-deltagere og festivalgæster at strømme ind. Mens man i sal ét kunne lytte til et velinformeret panel snakke om amerikanske science fiction tegneserier, kunne man parallelt nyde et møde med den sympatiske fantasy-forfatter Herta Rye Clausen som berettede om tilblivelsen af hendes nye bog. Jakob Sørensen gav en strålende introduktion til emnet kontrafaktisk historie på en meget professionel måde.

Fantasticon: Kontrafaktisk historie

Klaus Æ. Mogensens foredrag om menneskehedens fremtid i rummet vakte stor interesse. Efter frokosten, som blev indtaget på det prisværdige, om end beskedne cafeteria i stueetagen, startede Flemming Rasch en novellekonkurrence som fortsatte også om søndagen. Bidragene publiceredes i Himmelskibet #2

Fantasticon: Star dreamer - russisk sf-filmpioner

Sonja Vesterholt viste sin dokumentarfilm "The Star Dreamer" om en glemt russisk filmpioner, Pavel Klushantsev, og publikum hørte en meget åben og hjertelig beretning om en mand og et livsværk som næsten var helt glemt. Indtil nu. Vi var mange som blev tårevædede af, hvad vi hørte. Sonja berettede blandt andet om hvordan hun takkede nej til at træffe George Lucas, som begyndte at interessere sig for hendes projekt. En spændende fortsættelse følger måske?

Fantasticon

Videnskabscafeen mødte op med et programpunkt: Kommer vi op at slås på vej til Mars? Meget interessant og med en herlig saglig introduktion af Jesper Jørgensen.

Samtidigt snakkede Ulrik Kristiansen om Stjernekrigerne, en tegneserie fra Danmark som er baseret på STAR WARS.

Fantasticon i en pause mellem to programpunkter

Mens alt dette foregik, var der naturligvis også folk som sad udenfor i den improviserede café og i kongrescentret. Man kunne også nyde en større mængde kunstværker af varierende art og kvalitet. Udstillingen fandtes rundt langt væggen af midtergangen og optog også et helt rum. Den bød på t-shirts med Vampirella-motiv, Tolkien-inspirerede tegninger, surrealistiske billeder, computergrafik og meget mere. Sjovt og velgjort.

Fantasticon: kunstudstilling

Mange besøgte Tom Hess og hans boghandel Science Fiction Land, som optog et stort rum. Her var vi mange som gjorde strålende fund af bøger og tidsskrifter til en billig penge.

Hess bogsalg

Christa Islin snakkede om Star Trek bøger for de allerede indviede, mens jeg blev lokket ind i et andet rum for at deltage i en quiz som aldrig, jeg gentager, ALDRIG syntes at slutte. PYHA! Jon Juel Jensen vandt quizzen, Thomas Nøhr blev nummer to, og Helene Hindberg kom på tredjepladsen.

Herefter gik vi mod Den Persiske Restaurant på Valby Langgade, hvor en stor del af os (18 stykker) nød godt af lam, kylling og vegetarisk mad, som smagte rigtigt godt.

Olav bød os alle velkommen til Fantasticon. Der blev holdt taler om Jules Verne, Fantastik, H.C. Andersen og Niels E. Nielsen. Bagefter gik vi til Café Hjørnet og indtog diverse drikke-varer og sang til jukeboxen. Klokken var mange da vi brød op, og jeg bevægede mig hjem til Jesper for at overnatte på hans sofa. En tip-top dag!

Dag 2: Jeg vågnede rigtigt tidligt, og Jesper kørte mig til Medborgerhuset i tid til de første programmer. Morgenen indebar gensyn med min gamle ven Filmproducenten som skulle deltage i et panel om bøger, film og tegneserier sammen med Maj-Britt, Tue og Klaus. Jens viste tegn på stor håndarbejdskunst da han reparerede det iturevne banner om morgenen. Endnu en af dem, som man så arbejde hele tiden. En anden gammel god ven dukkede op, denne gang fra England: Dave Lally, som hurtigt fandt sig til rette og klistrede plakater op og uddelte materiale om EUROCON og WORLDCON.

Dragter Alien
H. H. Løyche stillede spørgsmålet om H. C. Andersen måske var Danmarks allerførste science fiction-forfatter. I et meget gennemtænkt og inspirerende program præsenterede Løyche fx den innovative tanke at Hans Christian sandsynligvis var det menneske, som oplevede flest kometer i sin tid!

Fantasticon foreviges...

Danmarks Radio kom og lavede et interview med Hans-Hernik i den anledning. Der var også et program med Janus Vinther, hvor han viste sine kundskaber i makeup-effekter. Vi fik blandt andet se da Janus sminkede far og søn, så de så ud som zombier. "Nu skal vi hjem til mor og sige at vi var med i en trafikulykke," sagde den stolte far og poserede videre med sønnen mens de grinte endnu højere. Janus viste også gyserkortfilm som han havde været involveret i produktionen af, blandt andet "Soul Ripper".

Janus Vinther demonstrerer special effects

Efter frokosten fortsatte novelle-konkurrencen, og Olav viste "blue screening" med os som prøveklude. Vi blev anbragt i kendte miljøer som for eksempel hos Jabba the Hut. Det så virkelig flot ud. Klaus Gramstrup snakkede om Abernes Planet og Asimovs forfatterskab, og jeg syntes nok at det ikke var så udbytterigt. Måske var det stemmen og ikke indholdet som havde en negativ effekt. I stedet satte jeg mig og kiggede på en del trailers for kommende film og snakkede i cafeen.

Årets fantastik-mester kåret

Ewa Targownik blev kåret som vinder af Fantastiks avancerede folder-konkurrence. Også vinderne af bedste novelle blev udråbt; det blev en delt førsteplads mellem Richard Ipsen og Sarah Fürst. Vi hørte bidragene blive oplæst. Selv syntes jeg at stilen og temaet i Sarahs bidrag mest appellerede til min smag.

Fantasticon
"Are all fantastic films terribly bad?" hed Fantasticons afsluttende panel-debat med celebriteterne Dave Lally, Nicolas Barbano, Maj-Britt Christensen, Tue Sørensen og Flemming R.P. Rasch. Vi så på en del filmklip fra Blade Runner, Dracula 2000, Alien, Frankenstein og Dark Crystal.

Vi overraskede Dave med at bede ham om at vende tilbage næste år som Fan Guest of Honour, hvilket han stolt påtog sig. Dave berettede også om sommerens EUROCON i Bulgarien. Panelet var enig i en hel del ting. Det bør nævnes at vi mente at man burde filmatisere Asimovs Foundation og McCaffreys "Pern"- bøger. Også meget andet blev diskuteret.

Vi ryddede op i lokalerne og begav os afsted for at spise pizza på en nærliggende grill. Herefter indtog vi Toftegårds Bodega og holdt Dead Dog Party. Her sad vi indtil de lukkede, hvorefter en del af os tog hjem til Olav for at få whisky og mere snak om livets og universets mysterier. Vi konstaterede at rigtigt få mennesker gjorde rigtigt meget for rigtigt mange mennesker.

Fantasticon: modtagelsen

Desværre var der ikke så mange folk om søndagen. Måske var det fordi det var vinterferie og folk var uden for byen. Men FANTASTICON blev gennemført trods den korte planlægningstid. Og programmet dækkede godt medlemmernes og foreningens målgruppe. Måske skulle man forsøge at udvide relationerne med presse og bibliotek? At man sidder i en bestyrelse, betyder ikke at man skal arbejde hele tiden, og mine tanker går her mest til Olav M. J. Christiansen, Fantastisks fantastiske formand, som ikke kun kom med den oprindelige idé til FANTASTIK og FANTASTICON.

Olav var også den som mest aktivt arbejdede i kongrescentret, købte morgenmad, lavede t-shirts, foldere, posters, internationale kontakter, flyttede møbler, med mere. Jeg håber inderligt at han må få chancen til at kunne nyde FANTASTICON 2005 som gæst sammen med de andre helte. Der var trods personalebristen en god stemning, hvilket måske viser sig på den film jeg optog og som vil blive redigeret på et senere tidspunkt. Forhåbentlig viser det også foreningens høje ambitionsniveau. Og megen dejlig hygge!

Tak for en herlig weekend! Må FANTASTIK og dens medlemmer blive mange som stjernerne på himlen! Tak.

Tommy Silverros

Hess antikvariat


Fantastik introduktion


Makeup-effekter v. Janus Vinther

Klik for at vise video...
Indgang og rundtur i kunstrummet

Klik for at vise video...
Mads Dam

Klik for at vise video...
H. H. Løyche

Klik for at vise video...
Lars Mikkes og Jørgen Elbang

Klik for at vise video...
Martin Olsen og Joakim Christoffersson